2012. november 25., vasárnap

Adventi koszorú

Egy hét múlva, december 2-án kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún. Ezért itt az ideje, hogy kigondoljuk, milyen legyen, és beszerezzük a hozzávalókat.

Az én ismereteim szerint a hagyományos koszorún, mely fenyőből készül, három lila és egy rózsaszín gyertya található. Ezek égetési sorrendje sem mindegy, mert az első két vasárnap lila gyertya gyullad fel, a bűnbánat, böjt, megtisztulás jeleként, harmadik vasárnap a rózsaszín - ekkor lélekben kissé készülhetünk a közelgő ünnepre, s az utolsó lila gyertya az utolsó vasárnapra marad.
Ma már ez a fajta hagyomány háttérbe szorult, fontosabbá vált a divat vagy a belső tér színvilága.

A koszorúnkat nem kell megvásárolni, otthon is elkészülhet.

Gyerekekkel készülhet papírból. Pl. papírtányérra ragasztott színes papírral bevont WC papír gurigák "éghetnek"
Ha nincs kedvünk "tetőt" építeni a gyertyának, akkor sárga krepp papírt kell belegyömöszölni, úgy, hogy "lángszerűen" kilógjon.

Készülhet mézeskalácsból vagy só-liszt gyurmából.


Ha nincs semmi ötletünk, akkor egy egyszerű tálcán elhelyezhetjük a négy gyertyát, köré tehetünk apró karácsonyfadíszeket, vagy gyöngykavicsot, díszgyöngyöt...
Fiataloknak négy különböző méretű talpas pohár is megteszi. Pl. pezsgős, boros, koktélos és konyakos pohár, melyben egyforma is lehet a gyertya, mert a poharak különféle magassága adja az  "négy heti " hangulatot. 
Ha egyforma poharaink vannak, az sem baj, töltsük meg különböző magasságban sóval és helyezzünk bele mécsest. 







1 megjegyzés: