2019. április 22., hétfő

Húsvét hétfő


Képtalálat a következőre: „easter”
Honnan ered a húsvéti tojásfestés?
·        tojások díszítése és ajándékozása ősi időkre nyúlik vissza és sokkal régebbi a kereszténységnél vagy a zsidó pészah ünnepnél. Már az kezdetekben is nagy jelentőséget tulajdonítottak a tojásnak és termékenységi szimbólumként tartották számon. A tojásdíszítés hagyománya szintén egészen az ókorig nyúlik vissza, és ez a szokás a kereszténység elterjedése után is fennmaradt.
·        kereszténység elterjedésével a tojásnak már más jelentést is tulajdonítottak – a sírjából feltámadó Krisztust szimbolizálta. A tojások vörös színe pedig Jézus Krisztus vérének, az emberiség megváltásának lett a jelképe.
·        Manapság azonban a legtöbb ember számára a húsvéti tojás csupán szép dekoráció és kedves ajándék a hétfőn érkező locsolók számára. A csokoládé tojások elterjedésével pedig az időszak egyik legkedveltebb édessége vált belőle.

Mi a lidérc?
·        A magyarok képzetében úgy él, mint egy segíteni és ártani egyaránt képes természetfölötti lény. Megjelenhet segítőkész szellemként, gazdagságot hozó lényként, de inkább, mint kísértet, hazajáró halott, szexuális molesztáló, vagy tüzes fény, bolygó lidércfény él a köztudatban.
·        A néphit szerint védekezésként éjszakára be kell tömni a kulcslyukat (a lidércek általában a kulcslyukon jönnek a lakásba), a lidérc megtévesztésére a cipőket úgy kell elhelyezni, hogy orrukkal az ajtó felé nézzenek, és lefekvéskor az ágyat hátrafelé kell megközelíteni.
·        Az állat képét öltő lidérc, legtöbbször csirkeként tűnik fel. A csirkét rejtő tojást a gazdának kell kikeltenie, aki 21 napig a hóna alatt tartja, a kikelés után azonban a csirke hálából gazdaggá teszi őt. Egy másik változat szerint a fekete tyúknak első tojását trágyadomb melegével kell kiköltetni. A kiköltött erőszakos csirkétől gazdája csak úgy szabadulhat meg, ha lehetetlen, teljesíthetetlen dolgot kér tőle, például, hogy szitával merjen vizet, zsákban hozzon meleget, vagy világosságot.


Forrás:
https://www.napideal.hu/ajanlat/40251-boszorkany-muzeum-husveti-tojasfestes?utm_source=Qponverzum&utm_medium=Qponverzum&utm_campaign=Qponverzum
Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése