2014. január 27., hétfő

Szeretlek, mert ...: gyerekektől-gyerekeknek

Neten keringő üzenet adta az ötletet.
Valahogy úgy volt a történet, hogy egy volt osztálytársuk temetésén összegyűlt (már) felnőttek azt hallották, hogy az elhunytnak mennyi erőt adott, hogy gyerekkorában kapott egy papírt az ofőtől arról, hogy a többiek milyen pozitív tulajdonságot szerettek benne. Ekkor kiderült, hogy mindenki magánál hordta gyerekkora óta a saját céduláját.

Hiszem is a történetet, meg nem is, de bizony jó hatással lehet az emberkére, ha kap egy ilyen visszajelzést.
Ehhez kell egy felnőtt (pedagógus) segítsége.Meg kell beszélni a gyerekekkel, hogy milyen pozitív belső tulajdonságok vannak. Pl.a kedves, okos, segítőkész, ügyes,... mellett az erős is lehet pozitív.
Ezután ki lehet osztani egy névsort és meg kell kérni a gyerekeket, hogy mindenkiről mondjanak legalább egy pozitív tulajdonságot.Segítségképpen a lap tetején (vagy a táblán) fel lehet sorolni az összeszedett tulajdonságokat.) A pedagógus a kész lapokat összegyűjtheti és elkészíthet egy személyre szóló "Szeretlek/kedvellek, mert.." kártyát készíthet.
Ezzel a pozitív megerősítéssel nevelünk is. Egyrészt a "rossz" gyerekben is felfedezhetik a többiek a jó tulajdonságot, ugyanakkor a "rossz" gyerek is jobbá válhat, ha megkapja, hogy mit szeretnek benne, másrészt a jó tulajdonságokat erősítjük a gyerekekben.
Persze egy végzős osztálynál ballagási ajándék is lehet. 

Írjatok, ha megvalósítottátok :)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése