2012. december 31., hétfő

Bulizásra fel ! 3.

Szilveszteri buli kihagyhatatlan kelléke a játék.
Ez lehet készen vásárolt (pl.Activity) vagy általunk kitalált, esetleg gyerekkorunk valamilyen játéka (pl.keresztből egyenesbe..)
A netről le lehet tölteni jópofa "piálós" játékokat is. Letölthető innen vagy egy másik innen

Ezen az éjszakán sokan fogadalmakat tesznek, de alkalmas a szilveszter a játékos jóslásra is.

Erre készíthetünk Szerencsesütit.

A sütiben található bölcsességek nem személyre szólóak, mégis a "szerencsésnek" magának kell a mondatokból következtetést levonni a jövőre nézve.
Pl. Minden tízezer lépést egy nagy lépés előz meg.
Ez egy-egy ember saját életére tekintve mást jelenthet. Lehet munkahely váltás, lehet vállalkozás, de lehet akár egy szerelem.



Ezt a receptet használtam:
Kínai recept
Hozzávalók:
10 dkg liszt
2 tojás
2 nagy kanál margarin
2 csipet só
2 csipet szódabikarbóna
4 kanál cukor
vaníliás cukor
A mondatokat tartalmazó piciny cetlik
Elkészítés:
Hasonló az elterjedt recepthez. Ám itt egyértelműen háromszögletű darabokat szaggatunk ki a fél cm vastagra gyúrt tésztából. További eltérés még, hogy ebben a receptben azonnal sütit formázunk a kivágott darabokból, és a papírdarabkákat még nyers állapotban rejtjük a tésztába. Ezért ebben az esetben fokozottan kell figyelni arra, hogy mind a papír, mind a felirat az egészségre ártalmatlan anyagból készüljön!
Az én szerencsesütim inkább UFO formájú lett, mert a jóslatot összetekertem, de a célnak így is megfelel.
Nekem túl lágy lett ez a tészta, ezért vagy kevesebb tojás kell, vagy több liszt.


Idézetek a mindmegetté-ről:
(persze jövőre készülhetek magam is bölcsességekkel, de most nem volt rá időm.. :) )

Akkor lehetsz férfi, ha a nő tud és mer nő lenni melletted. Különben pusztán emberek maradunk.
Ha őszintén vágysz a boldogságra, tanulj meg uralkodni a gondolataidon.
Az őszinteség azt jelenti, hogy azt mondod, amit gondolsz, és azt csinálod, amit mondasz.
Nem lehet mindenki a barátod, de mindenki lehet a tanítód.
Ne félj az árnyaktól. Csak azt jelentik, hogy valahol fény van a közelben.
A szerelem: egyfülű kosár - olyan nehéz, hogy csak ketten bírnák könnyen – de csak egy füle van, hol az egyik cipeli, hol a másik.
Akinek a szerelem a leggyengébb pontja, az a világ legerősebb embere.
Merj féktelen lenni, amikor találkozol azzal az emberrel, akire epekedve vágytál.
Olyan partner mellett lehetsz boldog öregkorodban, akivel fiatalon jókat tudsz beszélgetni. Mert eljön az idő, amikor mindennél fontosabb a társalgás.
Mindaz, amit mondasz, terólad szól: kivált, amikor másvalakiről beszélsz!
Bármi történjen is az életben, a legfontosabb utat önmagunkban járjuk végig.
Az ész téved. Az érzés soha.
Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne.
Ne gondold, hogy szegény vagy, mert nem váltak valóra álmaid. Csak az az igazán szegény, aki soha nem is álmodott.
Mindenkinek annyi boldogság jár, amennyit maga is képes adni.
Aki nem tud szembenézni a múltjával, arra van ítélve, hogy örökké megismételje.
Egy embert szeretni azt jelenti, hogy olyannak látjuk, amilyennek Isten gondolta.

2012. december 30., vasárnap

Bulizásra fel ! 2.

A buli fontos kelléke az innivaló és a pohár.
Állandó keveredést okoz, ha a poharak nincsenek egyénre "szabva".
Ha nem sajnáljuk és van táblafestékünk, megfesthetjük a talpas pohár alját, így csak rá kell írni a "tulajdonos" nevét vagy kisgyerekek esetében az ovis jelét..









Egy másik megoldás, ha gyűrűt készítünk a pohár talpára.

Ha semmire nincs idő, akkor színes szalagokat is köthetünk a poharakra.


Esetleg a szívószálra kell kis papírokat felfűzni.



2012. december 29., szombat

Bulizásra fel ! 1.

Épp vége a karácsonynak, készülődhetünk az új feladatra : hogyan rendezzünk házi- vagy szilveszteri bulit.

Minden attól függ, kiket hívtunk meg.
Ennek fényében át kell gondolni milyen lesz a dekoráció, milyen ételt készítünk,milyen játékok lesznek.
Persze, a spontán buli a legjobb, de nem árt felkészülni a B terv-vel. :)


Lehet tematikus buli, de lehet egyszerű is.
Ehhez gondoskodni kell a dekorációra.
Felnőtt és gyerek vagy akár vegyes bulinál dekoráció lehet a.lufi - akár konfettivel töltve. Fel lehet ragasztani a falra rugaccsal, vagy lazán szétdobálni a szobában. 


Készíthetünk szilveszteri hangulatgyertyát glitterrel.
A gyertyára felragasztjuk a számokat, a többi részt beragasztózzuk (akár decoupage ragasztóval), némi glitterbe forgatjuk, száradás után a számokat leszedjük.





2012. december 28., péntek

Teamécses

Karácsony tájékán rengeteg teamécses fogy nálunk, mindig kérdés, mi legyen az aluminium mécsestartóval.

Találtam erre is ötletet.











2012. december 27., csütörtök

Gyertya - lépésről lépésre

Nálunk a gyertyaöntésnek nagy hagyománya van.

Szinte minden évben készítünk gyertyát, akár ajándékba, akár a saját dekorációnkhoz.
Sokat játszottunk az anyagokkal és a formákkal, viszont ma már tudjuk, hogy nem olcsó mulatság, ha kreatív boltokban szerezzük be az alapanyagokat.


Mi ezen már túl vagyunk...
Veszünk háztartási gyertyát, amit fogóval összetörünk, mert a kanócra is szükség lesz.
Az összetört viaszt viaszkrétával, vagy maradék gyertyával színezünk.
A forma lehet sörös vagy energiaitalos doboz, lehet olcsó üvegváza, talpaspohár, esetleg a kreatív boltban kapható fenyő alakú átlátszó, szétnyitható dísz.





Saját ötlet - és a legjobban bevált -  a műanyag pezsgős pohár

Kilyukasztottam a végét, itt át lehet fűzni a zsinórt és a talpba illesztve el sem mozdul.
A pohár oldalába viaszlapokból kis mintákat esetleg feliratot rakok ki.
A felső végén dróttal tartom középen a zsinórt.
Az összetört viaszt konzervdobozban felmelegítem, keveset öntök az előkészített pohárba, és óvatosan "lötykölni" kezdem.
Ettől nem lesz sima, hanem igazi fenyőmintázata lesz a gyertyának, ugyanakkor rögzíti az oldalába rakott mintát.

    

Amikor kicsit kihűlt a lötykölés, mehet bele a maradék viasz. Többet kell bele tölteni, mint amekkora gyertyát készítünk, mert kicsit "behorpad" a közepe a hűtés során. -kicsit a fagyasztóval rá szoktam segíteni.








A kész gyertya olyan lett, mint egy feldíszített stilizált karácsonyfa.


2012. december 26., szerda

Terítő krumplinyomdával


Kell hozzá méteráruból a kívánt méretű textil, textilfesték,krumpli (vagy más mintázó eszköz) és fantázia. 
Mi krumpliból a fagyal levelét vágtuk ki, parafadugóból készült a bogyó mintája.
Megterveztük hova mi kerüljön és ez született meg a nagyinak. 

Nagyi mindennek örül, amit a gyerekek csináltak, de ha valami használható készül, akkor dupla az öröm.

Gyors karácsonyfadísz

 .. vagy ajándékkísérő.
Ha felborult a fa, vagy ha az aktuális karácsonyfadivat új színt kíván, akkor a leggyorsabb díszek elkészítését megmutatom.

Kell hozzá szalag, gyöngy és némi drót,damil vagy cérna.
Nem kell hozzá előrajzolni sem, csak fűzni a kívánt formára.





Karácsonyfára felkerülhet a ruhacsipesz, némi "karácsonyítás" után.
Mi angyalt készítettünk belőle.


Aki lusta vagy nem tud mézeskalácsot sütni, annak csak elő kell venni némi kekszet a spejzból és akár a gyerekekkel fel lehet díszíteni.
Így már ez is dísszé válik. :)




Színes (csomagoló) papírból kivágtam egy háromszöget, ferdén, hullámosan felvágtam, és kis réssel felragasztva oéyan, mint egy karácsonyfa. :)




2012. december 19., szerda

Ajándék a konyhából


Peperoncinoolaj (Peperoncino in olio)

1 l olivaolaj, ízlés szerint 15-20 peperoncino.
Szép üvekekbe teszem a megmosott, megszárított peperoncinokat, az apró erős paprikákat és olivaolajjal töltöm fel.
Nagyon mutatós ajándékot készíthetünk, ha szép üvegbe tesszük.

De Nagy Ramóna ötletei is nagyon jók.

Magokkal és gyümölcsökkel

Az egyik nagy kedvencem a mézes-réteges. Ez a legegyszerűbb, leggyorsabb, és talán a leggusztusosabb is. Ehhez csak összevásárolok mandulát, mogyorót, diót, aszalt sárgabarackot, szilvát, meggyet, banánt, napraforgómagot, mazsolát, persze mindenből a natúr verziót, és otthon külön-külön megpirítgatom a magvakat. Aztán fogok néhány kisebb-nagyobb befőttesüveget, és elkezdem rétegezni benne az illatos hozzávalókat. Egy réteg mag - egy réteg gyümölcs alapon jól megrakom őket, le is nyomkodom, hogy minél több férjen bele. Végül az egészet megöntözöm akácmézzel (mert az nem lesz cukros), megvárom, míg mindenhová elér az üvegben (közben figyelem a lassan feltörő levegőbuborékokat) és addig töltögetek utána, míg el nem lepi a tetejét is. Aztán színes csomagolópapírokat négyzetekre vágok, az üvegek tetejére borítom, és rafiával megkötöm. Díszítésnek aprósüteményt, szárított leveleket vagy szaloncukrot kötözök még rá. Nagyon mutatós. S az ajándékozottak azt állítják, a süteményhalmok ellenére még karácsonykor elfogyasztják.


Csokival és fűszerekkel

A másik gyönyörűség a praliné. Olyankor igazán bámulatos cukrásznak érzem magam, amikor falatnyi mámorokat állítok elő, s mindenki azt hiszi, óriási ördöngösség, pedig, hajjaj! Néhány komponensből olyan ízkavalkád készíthető, hogy legalább húsvétig mindenki azt fogja emlegetni! A legegyszerűbbhöz csupán mandulára, étcsokira, fűszerre és a nélkülözhetetlen narancshéjra van szükség. 10 dkg héjas mandulát pár percig forralok, aztán leöntöm róla a vizet, és egyesével könnyedén kiugrasztom barna bundájából mindahányat. Papíron megszárítom, aztán egy serpenyőben zsiradék nélkül óvatosan megpirítgatom. Ilykor kicsit elalélok az illattól, aztán folytatom. A kihűlt mandulát óvatosan felszelem apró hasábokra. Ide nem jó a mozsár vagy az összeaprítás, akkor lesz szép, ha sikerül hosszú szálakat vágni belőle. Azért nem használok szálas mandulát, mert az nagyon könnyen összetörik és nem is kis lapocskákra van szükség. Kb. 10-15 dkg olvasztott, egy teáskanál mézeskalácsfűszerrel és egy narancs reszelt héjával ízesített csokoládéba forgatom, majd két kiskanállal apró, hosszúkás halmokban egy fóliával bélelt tálcára teszem. A hűtőben hamar megdermed, s ha van még kedvem, fehér csokiba mártogatom, hogy még díszesebb legyen.

A második praliné, azt hiszem, a fiúk kedvence, mert rumos. Két rész darált dióhoz egy rész darált háztartási kekszet keverek, majd bőségesen aprítok bele aszalt sárgabarackot. Rummal megöntözöm annyira, hogy golyókat formálhassak belőle. Aztán étcsokoládéba forgatom őket és egy-egy hosszú szálra vágott aszalt sárgabarackkal díszítem.

A harmadik a gesztenyés. Felmelegítek egy deci tejszínt, felolvasztok benne 15 dkg csokoládét, és beleteszek egy egész csomag felengedett mirelit gesztenyemasszát. Hozzácsapok egy evőkanálnyi vajat meg egy kis rumot, és egy időre hűtőbe teszem, merthogy folyós. Gyakori kevergetés mellett 15-20 perc alatt megdermed annyira, hogy két kiskanállal könnyen apró golyócskákat formálhatok belőle. Cukrozatlan kakaóporba vagy durvára vágott dióba, mogyoróba, mandulába forgatom. Ha elkészültek, s jól kihűltek, fogok egy helyes karácsonyi dobozt, lehet papírból és fémből is, áttetsző celofánnal kibélelem, és pici minyonpapírba rakosgatva elrendezgetem benne a pralinékat. Ha több réteg kerül bele, azokat is elválasztom a celofánnal. A dobozt, ha kell, még díszítgetem egy kicsit, de a tartalom ebben az esetben, azt hiszem, önállóan is megállja a helyét…


Kakukkfűvel
Szép ajándék egy nagy doboz kakukkfüves mandula is, ami szintén az a kategória, amit csak üres gyomorral szabad megkóstolni, mert ellenállhatatlan, képtelenség belőle mértékletesen fogyasztani. A fent leírt módon levetkőztetem a mandulákat, majd (mennyiségtől függően) egy-két tojás felvert habjába kakukkfüvet és sót keverek, bőségesen. Aztán ebbe forgatom bele a mandulát is, majd tepsibe terítem, és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Sütés közben gyakran átkeverem, mert hamar odaég. Amikor aranybarna és ropogós, akkor jó! Csak egy díszes doboz kell ennek is a végén.


Üvegben gyönyörű!

Ajándékozhatunk magunk készítette alkoholt, konkrétan likőrt is. A citromos (vagy narancsos) igazi ínyencség annak, aki szereti. Három-négy citrom héját óvatosan meghámozom úgy, hogy a fehér rész ne nagyon maradjon rajta, majd fél liter alkohollal nyakon öntöm egy kancsóban és vagy egy hétig állni hagyom. Eközben szépen kioldódnak az ízek-színek a héjból, s néhány nap múlva gyönyörű sárga folyadék lesz az üvegben. Ezt kávéfilteren átszűröm, és hozzáöntök fél kiló cukorból és fél liter vízből főzött cukorszirupot. Ebből egy liter likőr lesz, az arányokat megtartva azonban növelhető a mennyiség. A cukor arányát lehet csökkenteni, hogy ne legyen olyan édes, akkor viszont növelni kell a vízét, a lényeg, hogy mindig egész egységet kapjunk (30 dkg cukor, 7 dl víz vagy 40 dkg cukor, 6 dl víz). Ha kell, átszűröm
még egyszer, aztán csinos üvegekbe töltöm és feldíszítem. Hasonlóképpen készül a narancsos változat, de az kevésbé fanyar, úgyhogy érdemes inkább a citromossal próbálkozni.
Vagy a pikáns gyömbéressel, amelyhez 10 dkg gyömbért felforralok 3-4 deci vízzel, ha van, teszek hozzá egy kis citromhéjat, levet is. Ezután hozzáöntök 10-15 dkg kandiscukrot (ehhez nem jó a sima barnacukor, mert zavaros lesz), addig kevergetem, míg felolvad. Átszűröm, aztán ha kihűlt, hozzáöntök 2-3 deci tiszta alkoholt. A gyömbérlikőrnek ezután jónéhány napig, lehetőleg egy hétig állnia kell, ha szükséges, újból le kell szűrni, hogy tiszta legyen, s csak ezután lehet a formás üvegekbe töltögetni és becsomagolni.


A reggelek öröme


A narancslekvár vidám sárgája megédesíti a borongós téli reggeleket, és süteményekhez is felhasználhatjuk. Kell hozzá egy kiló narancs, amit gondosan kifilézek, hogy ne maradjanak benne a hártyák. Aztán úgy 8 dl vizet felforralok másfél kiló cukorral és amikor jól elolvadt, akkor teszem bele a narancsgerezdeket, felfogott levükkel együtt. Addig főzöm, amíg sűrű nem lesz, aztán ezt is üvegekbe töltöm.

Ez csak szemezgetés a rengeteg variáció közül, amely egyszerűen és gyorsan, mégis szeretettel elkészíthető. Adhatunk saját készítésű müzlit (csak zabpelyhet kell egy kis mézzel, olvasztott vajjal átpirítani és megízesíteni), de a csokis vagy aszalt szilvás cookie-k is igazi édes finomságok, azt meg már nem is említem, hányféle pralinét lehet még készíteni…




2012. december 18., kedd

Plüss kedvenc - még elkészül









Ezt a helyes plüss polipot tudjuk elkészíteni Abby iránymutatásával.
Még varrni sem kell tudni hozzá...


































2012. december 17., hétfő

Még elkészül... Karkötő


Elfelejtettél a barátnődnek ajándékot készíteni? Kizárt, de ha mégis szükség van egy utolsó utáni ötletre,íme...

Egy kevés bőrre van szükség az elkészítéséhez.
Ki kell vágni 8-as formákat, azokat félbehajtva összefűzni, a végére kapcsot varrni és KÉSZ az ajándék.:)

Innen  az ötlet és itt további gyors, bőrből készült karkötő ötletek találhatóak.


 





2012. december 14., péntek

Üvegtál szalvétatechnikával

A szalvétatechnika számomra az a kreatív tevékenység, amihez nehéz hozzákezdeni.
Nehéz, mert mindig más vagy jobb alapanyagot keresek..
Nehéz, mert tartok tőle, hogy elrontom...
És ugyanakkor nehéz, mert az elkészült alkotástl mindig meg kell válnom...

Kell hozzá egy jó üvegedény... (pl.Ikea)
Valami dekoratív szalvéta... 
Ragasztó
Esetleg csillámpor....

A mintát rátervezzük a tárgyra, ha kell ki vagy bevágjuk. Az edényt beragasztózzuk, megszórjuk a csillámmal, rá a szalvéta.
Pici száradás után újabb réteg ragasztó.
Esetleg a minta körül szivaccsal festéket "pacsmagolhatunk" szét.
Újabb ragasztó, majd teljes száradás...

Ha nem is tökéletes, akkor is nagyon szép.
Mert ez itt hibás...
De ki látja meg a hibát???


2012. december 13., csütörtök

Luca-nap

Forrás és kép
Szerte a világon különböző történetek, babonák és szokások fűződnek a december 13-i dátumhoz. A svéd Luca-napi ünneplés,  a "fény ünnepe" például minden bizonnyal a régi pogány fényünnep folytatása. Lux latinul fényt jelent, így kerülhetett az ünnep éppen Luca napjára, a IV. századi mártírnő ünnepére.

Szent Lucia ugyanis a katolikus egyház egyik szentje. A legenda szerint az ókereszény időkben előkelő szicíliai családban született. A fiatal szűzleány egy alkalommal Szent Ágota sírjánál segítségért imádkozott súlyos beteg édesanyja gyógyulásáért. Eközben elaludt, s álmot látott, aminek hatására elhatározta, hogy Jézus menyasszonya lesz. Édesanyja valóban meggyógyult, de a család nem fogadta el a fiatal lány szándékát, és pogány vőlegényhez akarta őt kényszeríteni. Miután Lucia nem tágított elhatározásától, elítélték. Igás állatokkal akartak keresztülhajtani az engedetlen lány lekötözött testén, de az állatok megtorpantak előtte. Így végül megégették Luciát, bár a legenda szerint csak azután halt meg, hogy befejezte imáját.

Decemberben a zsidó családok ilyenkor ünneplik a Hanukát. Nyolc napon keresztül minden nap meggyújtanak egy újabb gyertyát a nyolcágú gyertyatartón. Ezzel ünnelik meg, hogy Makkabeus Júdás kr. e. 169-ben visszahódította Jeruzsálemet, aminek során a templomban talált apró fiolányi olaj csodás módon nyolc napig egyfolytában égett.

Nálunk, és a szomszédos országok néphitében Luca alakja furcsa kettősségben jelenik meg. Őt vádolták a legfőbb boszorkányságokért, de számos olyan jóslás és babonaság is létezik, amely nem rontó szándékról tanúskodik. Ilyen ártatlan jóslás a gombócfőzéses jóslás, ahol a gombócokba férfineveket rejtettek, és így próbálták megtudni a lányok jövendőbelijének nevét.

Luca a baromfiállomány védőszentje is, ezért ilyenkor szokták a tyúkokat "megpiszkálni", hogy jól tojjanak az elkövetkezendő esztendőben, valamint ilyenkor - bizony-bizony, kivételesen - hasznos volt a szomszédtól való lopás.

A legnevezetesebb népi szokás azonban mégis Luca székének faragása volt. Ennek öt egyenő szárú háromszögből formált csillag volt az alakja. Készítője Luca napjától kezdve minden nap faragott rajta egy kicsit, csak karácsony estéjére volt szabad elkészülni vele. Ezért terjedt el a mondás: Lassan készül, mint a Luca széke. A hagyomány szerint többnyire kilencféle fából állították össze: akác-, boróka-, cser-, jávor-, jegenyefenyő-,  kökény-, körte-, rózsa- és somfából. A szék azt a "nemes célt" szolgálta, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszkonyáit. Ugyanis, ha magával vitte az éjféli misére és ott ráállt, nyomban meglátta, ki a boszorkány, mert az illető ilyenkor szarvat hordott. A hiedelem szerint a leleplezés után azonban a kíváncsiskodó jól tette, ha gyorsan szaladt haza ahogy csak a lába bírta, különben széttépték a boszorkányok. Ez azonban csak akkor sikerülhetett neki, ha az úton hazafelé szüntelenül maga után szórta a mákot, mert azt a boszorkányok kötelesek voltak felszedni, s így nem érhették utol. Miután hazaért, a Luca-széket el kellett égetni.

Szokás volt még tizenkét hagymarészbe egy-egy csipet sót tenni. Abból, hogy nedves vagy száraz lesz-e a só, következtetni lehetett a rákövetkezõ év hónapjainak esős, illetve száraz idõjárására.

A jövendőbeli foglalkozásának megjósolására is volt erre a napra való jóslat. Olvasztott ólmot kellett kanálból hideg vízbe csorgatni, s némi fantáziával kitalálni, mit formáz az.

A víz állítólag a leendő szerelmes képét is megmutatja ezen a napon. A szegedi tájon ezért volt szokása a lányoknak december 13-án halat enni, nem inni rá, hanem a kútba nézni, ahol a víztükörben az eljövendő társ képét látták.

Luca napi szokás volt az is, hogy egy cserépbe búzát vetettek, hogy karácsonyra kikeljen. Akkor a karácsonyfa alá tették, mint az élet jelképét. Ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani.

2012. december 12., szerda

Gyors gyertya :)

Ez a dekoráció - vagy akár ajándék - az utolsó pillanatban is elkészülhet... 

Ami kell hozzá:
Elfekvő színes gyertya
Reszelő
Üvegpohár



Kiválasztunk egy jó méretű gyertyát - belehelyezzük a pohárba,
ez lesz a közepe.
A többi színes gyertyát lereszeljük a konyhai reszelőn
a pohárba rétegezzük...

tadamm... kész a dekoratív gyertya



2012. december 11., kedd

Mézeskalács

Mónika minden évben megmutatja nekünk, hitetleneknek,
milyen csodálatos alkotások születhetnek a mézeskalácsból, ha van valakinek elég türelme...









 
Azt hiszem ezek a képek magukért beszélnek...  :)
Kösz Monique!



2012. december 10., hétfő

Fürdősó - házilag

Nagyon dekoratív és hasznos ajándék a fürdősó.
Régen mi is készítettünk a gyerekekkel, sőt a suliba is bevittük, ahol az egész osztály készíthetett ilyet, majd eladták a karácsonyi vásáron.
A szemes sót ételszínezékkel megfestettük és illóolajjal illatosítottuk.
Kb. két nap kellett neki hogy újra kiszáradjon, és ezt jól szellőző helyen kell tenni, mert az intenzív illat miatt nehéz mellette megmaradni :)
A kiszáradt, színes, illatos sót a gyerekek üvegekbe rétegezték. Az üveg enyhe megdöntésével lehet a nem vízszintes csíkot készíteni, majd ellenkező irányú döntéssel lehet a cikkcakkos formát elérni. 

Most viszont találtam egy olyan oldalt, ahol (ha jól látom) táblakrétával színezik a sót.
A kiterített sóba dörzsöli a krétát a kívánt szín eléréséig.

Ezzel a módszerrel az egyszínű homokot is meglehet színezni, és ezt egyéb dekorációra is lehet használni...